Rozhovor s Gábinou publikovaný 13. března 2014 na stránkách www.dogpe ople.cz, autorem je honzatrnka.

 

Gabriela Kolmanová – pokud myslíme na druhé, pomáháme především sami sobě

Gábina Kolmanová je terapeutkou Bowenovy techniky pro lidi i jejich čtyřnohé kamarády a můžete se s ní potkat třeba v Praze Stodůlkách ve veterinární klinice Vetcentrum. Lidé se na ni obracejí, aby jim a jejich svěřencům pomohla vyřešit zdravotní komplikace a předcházet jim. Gábina hledá řešení zdravotních problémů podle vlastní diagnostiky a následně doporučuje alternativní léčbu pomocí přírodních prostředků. K celkové harmonizaci pacientů na těle i duši využívá Gábina i reiki a preparáty tibetské medicíny a epamy.

 

Jak ses dostala k alternativní medicíně?

Přemýšlím, kde vlastně byl ten úplně první impuls a zda to vůbec nazývat alternativní medicínou… Je to svým způsobem moderní označení, ale v podstatě jde často o techniky, které sloužily lidstvu již před stovkami nebo tisíci let a lidé se k nim vrací, protože přichází na to, že jsou efektivní a bez vedlejších účinků. Podobným způsobem jsem se k těmto metodám pravděpodobně dopracovala i já sama. Pravdou je, že jsem nejprve jsem spíš jen praktikovala Bowenovy masáže. Nevím proč, ale stále více lidí se pak na mě obracelo i s jinými potížemi, než jen s problémy pohybového aparátu. V té době jsem sice už něco uměla, ale ještě to nebylo úplně dotažené na úroveň, že bych si troufla navrhnout komplexní postup řešení problémů. S tím, jak jsem postupně získávala zkušenosti, jsem své postupy rozpracovávala a stále se učila a učím se novým věcem. Nyní už sama navrhuji, co užívat pro zlepšení zdraví nebo řešení konkrétního problému.

 

Kde ses naučila Bowena a proč právě Bowen?

Bowenova technika mě uchvátila, když jsem viděla její účinky na druhých. Je to úplně něco jiného než klasická masáž. A přestože se jedná o relativně mladou techniku, tak některé principy, především co se týče působení na energetické dráhy, jsou podobné tradičním způsobům léčby.

Bowenova masáž je sama o sobě velmi prospěšná. Nicméně ji v některých případech navrhuji kombinovat s jinými technikami pro podporu léčby, protože pomáhá nastartovat samouzdravovací procesy těla. Nestavím na ní celou léčbu, ale je určitým doplněním pro účinnější proces uzdravování. Bowenovu techniku jsem se naučila asi jako každý na kurzu.

 

Proč se spousta lidí odklání od tradiční medicíny?

Klasická medicína je pro nás v mnoha případech nepostradatelná a nenahraditelná, ale někdy má svá omezení, může mít i negativní dopady na organizmus v rámci určitých typů léčby. Asi největší kámen úrazu je, že se v řadě případů řeší důsledek, nikoliv příčina. Problém se pak opakuje nebo se v těle objeví třeba jinde, jako jiný příznak. Vzniká z toho neřešitelný problém a bludný kruh. Následně lidé pro sebe, anebo své čtyřnohé kamarády hledají pomoc i jinde.

 

Je potřeba k aplikaci Bowena i něco nesdělitelného, například mít jakýsi šestý smysl?

Myslím, že pro zvládnutí Bowenovy techniky vyloženě nějaké mimořádné schopnosti nejsou třeba. Ale určitě pomůže, pokud je člověk vnímavý a dovede citlivě přistupovat k druhému. To se pak může projevit na provedení techniky a celkovém dojmu z masáže, protože celá masáž by měla klienta uvolnit.

 

Teoreticky vzato, Bowena se může naučit každý?

V podstatě ano, teoreticky vzato.

 

Dá se alternativní medicínou léčit všechno?

Samozřejmě, že ne. Například chirurgické zákroky je nezbytné ponechat kompetentním lékařům. Nicméně i v takových případech se dá využít podpora léčby ze strany alternativní medicíny.

Lidé se na mě obrací snad se všemi druhy zdravotních potíží a problémů. Pak je otázka, jak dlouho již problém trvá a jaké změny či poškození v těle nastaly v důsledku disharmonie. Nevím dopředu, jaká bude úspěšnost léčby a jak dlouho bude léčba trvat. Roli zde hraje mnoho faktorů. Někdy se i u těžkých případů dopracujeme zlepšení nebo aspoň stabilního stavu.

 

Je nezbytné alternativní medicíně věřit, aby léčba byla účinná?

Myslím, že má praxe se zvířaty na otázku odpovídá za mě. Asi bych je nepřesvědčila, že mají věřit mně, anebo tomu, co se u nich praktikuje, ať už to jsou masáže nebo podávání bylinných tinktur, případně homeopatik, výsledky se i tak dostavují… Zvířata v tomto směru reagují spontánně a bez ovlivnění. Ale je pro mě velmi dojemné, jak dovedou projevovat svou vděčnost. Třeba v daném okamžiku, kdy se jim hned uleví.

 

S jakými zdravotními komplikacemi se na Tebe lidé obracejí nejčastěji?

To je různé. Někdy je to kašel, který se pořád vrací, jindy jiné chronické stavy, někdy i psychické potíže.

 

Co potřebuješ vědět k určení zdravotního stavu pacienta?

Asi bych se neuchylovala k pojmu zdravotní stav. Spíš dokážu najít nesrovnalosti a příčiny potíží v těle, které se projevují zdravotním problémem. Ale to nesouvisí s Bowenovou masáží. Hlavně potřebuji mít u sebe klienta, abych mohla sama pracovat a následně sdělit, jak dál postupovat.

 

Jaké techniky kromě Bowena aplikuješ?

Pokud se na mě klienti obrací kromě masáží i s problematikou zdraví nebo jiných problémů, např. psychických, kombinuji v těchto případech více technik najednou. U zdravotních problémů je to v první řadě vlastní diagnostika. Navrhuji pak další postup, a to užívání přípravků tibetské medicíny, které vybírám pro každého jedince na základě individuálních požadavků jeho organizmu. Pokud se s klientem dohodnu, přispívám k lepšímu průběhu předáváním reiki, které svým způsobem také čistí, přispívá k harmonizaci těla i ducha.

Úplně úžasná věc, kterou teď používám, a to nejen pro zmíněné psychické problémy, je práce na základě systému SRT (Spiritual Response Therapy). Je to systém práce s Vyšším Já, na duchovní úrovni. Výsledky jsou neuvěřitelné a rychlé. Tam, kde psychologové pracují roky a někdy i neúspěšně, se tímto způsobem dají vyřešit potíže různého typu během pár sezení, někdy i během jedné hodiny. Lidé nebo i zvířata, kteří u mě tímto procesem prošli, skutečně dosáhli požadovaného výsledku, tedy zlepšení zdraví nebo psychiky.

 

Co zatím považuješ v alternativní léčbě za svůj největší úspěch?

Asi to, že pracuji s více systémy a technikami dohromady, a tím jsem pak schopna maximálně pomoci lidem, anebo jejich svěřencům. Z každého úspěchu mám velkou radost. Nemám potřebu si přisvojovat zásluhy, beru to jako mnou vynaloženou energii, mou účast, spolupráci klienta a použití správných technik pro danou oblast, kterou bylo třeba řešit. Vnímám vděčnost a pokoru, že mi jsou zprostředkovány informace, které pomohou zlepšení zdraví člověka nebo zvířete, kteří mě navštíví a dají mi svou důvěru.

 

Chodí za Tebou lidé, kteří jako první vyhledávají alternativní medicínu, nebo spíš ti, co u nich zklamaly metody medicíny klasické?

Žijeme samozřejmě v systému, kde je prvořadá lékařská péče, která je také každému dostupná. Takže většina lidí projde lékařským ošetřením, u psů myšleno samozřejmě veterinárním ošetřením. Pak je možné pracovat současně na klientovi nebo psovi i s tím, že například podstupuje ještě léčbu u lékaře. Ideální je, pokud se dopracujeme ke stavu, že klasická léčba již není potřeba a maximálně v rámci prevence udržujeme rovnováhu organizmu s prostředky přírodní medicíny. Někdy je to opravdu tak, jak je v otázce.

Některé případy se odehrávají v rámci prevence, ale těch je méně. Většina z nás řeší problém, až když opravdu vyvstane.

 

Děkujeme za rozhovor. Přejeme hodně zdraví všem Tvým pacientům a věříme, že budou všichni myslet nejen na sebe, budou se starat o své zdraví a nebudou podceňovat onu výše zdůrazňovanou prevenci.

 

Odkaz na původní článek www.dogpeople.cz/gabriela-kolmanova-pokud-myslime-na-druhe-pomahame-predevsim-sami-sobe